Psoas Kası ve Nefes

Arayışınız Işığınızdır

Psoas Kası ve Nefes

19 Şubat 2019 Makaleler Nefes 0

Psoas kasınızın nasıl olduğu sizin dünyaya nasıl baktığınızın resmini taşır. Tüm ilişkileriniz taşıdığınız gerginlik nedeniyle kırılgan ise ilk bakacağınız yer, bedeninizdeki ruhun manivelasıdır. Anksiyete, depresyon, mutsuzluk, gerginlik gibi pek çok semptomun sonucu Psoas gerginliğidir. Nefesiniz tam bir bütün ve senkronize değilse, diyaframınız ile Psoas arasında işbirliği yoktur. Yani ruhunuzla bağlantınız blokajlanmıştır. Temel yaşam dürtülerinizin ve dolayısıyla alt beyninizin özellikleri Psoas ile ilişkilidir. Korkularınızı yenemiyorsanız, yaşamsal enerjinizi kaybediyorsunuz demektir ve sorumlusu gevşemeyen Psoas kasıdır. Ruhunuzun dinginliği ve mutluluğunun böylesine bedensel bir kasa bağlı olması şaşırtıcı gelse de biz nefes terapistleri, danışanlarda yaşadığımız sayısız tecrübe ile bu gerçeği tüm kalbimizle biliriz.

Bedenlerimizdeki ruhun mesajını almak, anda kalmak, korkudan kurtulmak ve tehdit olarak algıladığımız tüm dış etkilere esneklikle dayanabilmek, tüm insanlık olarak oluşturduğumuz ortak bedenin şifalanmasını sağlayacaktır. Bizim dışımızda ve oldukça zor gibi görünse de yolu hep bizden geçer. Psoas kasının, bedenimiz ve nefes aracılığıyla bizimle kurduğu ilişki, ruhumuzun bizimle kurduğu en önemli bağlantılardan biridir. Adrenalin ve korku dünyasının eril enerjisini, kendi varlığının esnek diğer yarısıyla bütünleştirmek, önce kendi bedenimizde gerçekleştirmemiz gereken bir buluşmadır. Kayıp parçamız uzaklarda değil, bedenimizin içindedir. Beyin, Kalp, Diyafram ve Psoas kasınızın birlikte senkronize olması için tek aracınız da “Can” olup size emanet edilen nefesinizdir.

Psoas Kası Esnekliği için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

* Nefesinizin bütünlüğünü test edin, sadece göbek bölgenizin değil, pelvik bölgenizin de nefesinizin içine katılıyor olduğundan emin olun. Nefes alışını sırasında karın bölgeniz, sadece ileriye doğru değil her yöne doğru genişlesin. Özellikle leğen kemiği iç tarafını elinizle kontrol ederek Psoas kasının esneyip esnemediğini kontrol edin. Bel ve kök bölgesine doğru nefes alarak genişleyebiliyor olmaya dikkat edin.

* Her gün mutlaka baldır esnetme-uzatma egzersizi yapın. Uzun süre ayakta hareketsiz durmak, saatler boyu oturmak Psoas kasınızı kısaltır.

* Yanlış ayakkabı giymek, ayak duruşunuzu ve beden postürünüzü bozar, baldır kaslarınızı kısaltan sivri topuklulardan uzak durun. Sebepsiz rahim ve yumurtalık sorunlarınızın bazen sadece ayakkabınız olduğunu kabul etmek zordur, buna şaşırmayın hanımlar.

psoas_stretch


* Korkularınız refleks halinde direk olarak Psoas kasını sıkıştırır, korkularınız varsa tespit edip yenmek için çalışmalar yapın, gerekirse yardım alın. Yaşadığınız tüm travmaları listeleyin ve travmanın çekirdek korkusunu tespit edin, Psoas kasınızı izleyerek sizde bıraktığı etkiyi gözlemleyin. Bu negatif etkiyi nötrleştirmek için nefes ile birlikte mutlaka beden egzersizi yapın. Özellikle yetişme çağındaki çocuklar için travma sonrası nefes-beden çalışması yapmasını sağlayın ki gelecek yıllara taşımasın, önemli !

* Sağlıklı bir hamile olup, bebeği güçlü kaslarla taşımak istiyorsanız Psoas kasınız çok önemli. Hamilelik öncesinde fiziksel olarak mutlaka buna hazırlanmalısınız. Hamilelik sırasında Psoas kasınız, taşıdığı yük nedeniyle kısalır. Hamilelik sırasında ve sonrasında yaşadığınız kırılganlık ve depresyon ile direk bağlantısı vardır, bu yüzden hamilelikten başlayarak mutlaka nefes ve yoga çalışması ile kasınızı gevşetmeyi öğrenin.

* Karnınızı içe doğru çekme alışkanlığınızı bırakın. İçe çekmeye çalıştığınız için sertleşen karın kasınız, diyafram ve kasıkta gerginliğe yol açar, nefes kısıtlanır ve pelvise akan enerji azalır. Karnınızı içe çekerek duruşunuz; kuyruk sokumu, bel, omurga bozukluğuna yol açar. Leğen kemiği ve psoas bölgesi içinde su duran bir leğen gibi hissedilmelidir. Bu bölgeye boşuna kutsal kase denmemiştir. Düz bir göbekle daha çekici olduğunuzu zannederken, gerçek cinsiyet enerjinizi kaybedersiniz.

Psoas Nefes Egzersizi

İki ayağınız eşit güçte hafif açık olarak ayakta durun. Leğen kemiğinizi hissedin ve omurga ile tam dengede olmasını sağlayın. Kürek kemikleriniz göğsünüzü hafif iter şekilde arkadan desteklesin. Omuz başlarını minik bir yay çizerek arkaya doğru hafifçe atın ve boyun kaslarınızı gevşetin. İki elinizi avuçlarıyla açın ve baş parmaklarınızla leğen kemiğinin sivri uçlarının hemen bitimindeki iç yumuşak dokuyu bulun. Diğer dört parmağınızı arkaya doğru yerleştirip böbrek bölgesindeki yumuşak kasınızı kavrayın. (Bu bölgenin bir adı Love Handle, yani aşk tutacağıdır) Kuyruk bölgeniz, pelvis gücü ve sakrum ile hafif ıkınır gibi yere doğru iterek nefes alın. Sakrumu yere toprağa doğru iterken, kasık kaslarınız yani psoas ile iki yana doğru çiçek yaprağı gibi açılmaya çalışın. Bu durumda karnınızın ortasından sağa ve sola doğru iterek genişliyor olacaksınız. Bu sırada pelvik bölgeniz bir üçgen prizma şeklinde nefes ile dolacaktır. Bu çalışma, Psoas kaslarınızın esneyerek nefes almak için yaprak gibi açılmasını, sakrumun da kök bölgesinde yere doğru itiyor olmasını sağlayacaktır. Eğer başarılı olduysanız leğen kemiği bölgeniz tıpkı bir leğenin içinin su ile dolması gibi nefes ile dolup şişecektir. Unutmayın bu nefes sırasında karnınız ileriye doğru değil iki yana doğru genişleyerek şişecektir. Nefes alışınızla; böbrek, kuyruk sokumu bölgelerinizin de şişiyor olduğunu hayretle izleyeceksiniz. Unutmayacağınız bir şey daha var ki, bu nefesi ilk defa almıyorsunuz, sadece unuttunuz ve şimdi hatırlıyorsunuz. Bu yüzden egzersizi yapmanız çok zor olmayacaktır, sadece gözünü kapatıp bedeninize odaklanın ve bedeninizdeki kutsal kaseyi hissederek içini nefesle doldurmaya niyetlenin.

Doğru nefes için doğru duruş

Doğru nefes için doğru duruş

* Öncelikle doğru duruşta olmalısınız. Omuzlar hafif yay ile geriye çekilmiş, kürek kemiklerinden güç alarak, göğüs yanlara doğru açık ve ileride, iki ayak omuz aralığı kadar hafif açık, ayak tabanları eşit güçle yeri kavramalı, çene ve boyun kasılmadan dingin bir duruşta, gözler ileriye ufka bakar açıda… Kasları fazla germeden omurgaya gerekli taşıma gücünü vererek durmalı, göğüs kafesinizi yanlara doğru açabilecek serbestlikte tutmalısınız. Kürek kemiklerinize yeterince güç yüklemiyorsanız göğüs kafesininiz sıkıştırırsınız.

posture-work

Parmaklarınızla pelvik bölgeyi önden ve arkadan sarın

* Dört parmağınız arka böbrek bölgenizi kavramış, başparmağınız leğen kemiğinin iç tarafında Psoas kasınızın üzerinde hafif baskılı bir tutuşta olmalı. Böylelikle kasın hareketlerini kontrol edebilir ve parmaklarınızla hafif baskı yaparak destek olabilirsiniz.

psoas ok 2

Nefes sırasında Psoas bölgesi

Nefes alışveriş sırasında karnınız sadece ileriye doğru değil, her yöne doğru balon gibi şişmelidir. Nefesinizi burun kaslarınızı yanlara doğru genişleterek almaya dikkat edin. Bu sırada pelvik bölgeniz bir üçgen prizmanın içindeki balon şeklinde nefes ile dolacaktır. Nefes verirken aynı kasları geriye doğru toplayarak içeriye doğru küçülün. Nefes alışınız yavaş ve güçlü olmalı, ayrıca al bekle, ver bekle döngüsünde olmalıdır. İstediğiniz süre ve sayıda çalışabilirsiniz. Ruhunuz sizinle olsun.

Nesrin Dabağlar

İletişim: 0539 5092313

Sharing is caring!