Lucid Rüya Nedir? Şifa İçin Nasıl Kullanılır?

Arayışınız Işığınızdır

Lucid Rüya Nedir? Şifa İçin Nasıl Kullanılır?

5 Mart 2019 Bilinçdışı 0
Lucid Rüya

Lucid rüya; kişinin rüyada olduğunun bilincinde olduğu, rüyayı yönetip, yönlendirebildiği rüyadır. Kişi bu sırada rüyada olduğunun bilincindedir fakat rüyaya devam eder. Bu rüyalara türkçe olarak berrak, saydam rüyalar da denir. Bu durumu rüya farkındalığı, bilinçli rüya olarak tanımlamak da doğrudur.

Lucid rüya, tesadüfi olarak yaşanabilmesine rağmen özellikle hedeflenerek ve üzerinde disiplinle çalışılarak da yaşanabilir. Şamanizm, Yoga, Budizm, Sufizm gibi sistemlerin içinde önemli bir yeri vardır Lucid rüyaya ulaşma çalışmalarının.

Rüya araştırmaları, batı biliminde son yılların önemli konuları içine girmiştir. Rüyanın nasıl gerçekleştiğinin araştırılması, beynin ve zihnin gizemlerini çözme konusunda yol gösterici olmasının keşfiyle başlamıştır. Bilimadamlarının, psikolojik kayıtların bilinçaltında kaydedilip rüyalar yoluyla dışarıya yansıdığını açığa çıkarmasından sonra sayısız bilim adamı rüyalar üzerinde çalışmaya başlamıştır.

Buna rağmen Lucid Rüya özel bir konudur ve psişik araştırmalar yapan psikolog ve doktorların çalışmaları sonucunda bilgi kaynakları oluşmaya başlamıştır. Kadim düşünce felsefelerinin Lucid Rüya bilgileri ile bilimin buluşması bu yüzden ender araştırma ve çalışmalardır.

Lucid Rüyanın neden görüldüğünün araştırılması sırasında, beynin Lateral prefrontal cortex denilen bölümünün uykuda kapalı olması gerekirken açık olduğu tespit edilmiştir. Lateral prefrontal cortex mantıktan sorumlu bölgedir.

Lucid Rüyanın Özellikleri nelerdir?

* Rüyada olduğunun bilincinde ve bilgisinde olmak
* Rüyada iken karar verebilme kapasitesinin farkında olmak
* Rüyada kullanabileceği bir hafızanın olduğunun farkında olmak
* Rüyada kendi kişiliğinin farkında olmak
* Rüyada koşulları ayırt edebilir olmak
* Rüyanın anlamının farkında olmak, rüyanın yorumunu yapabilmek
* Rüyada odaklanabilme ve konsantrasyon sağlayabilmek

Lucid Rüyalar içinde, sıradan hayat gerçeklerini ya da fantastik durumları yaratabilirsiniz. Bu konuda uzmanlaşmış pek çok kişi kendi hayatı ile ilgili sorunları ve cevap aradıkları soruları için Lucid Rüyaları kullanabilmektedir. Kendi kendini rüyada şifalandıran ve kişisel gelişiminde araç olarak rüyalarını kullanan insan sayısı hiç de az değildir. Lucid Rüyalar, insanın gerçekte kim olduğunu anlama çabalarında önemli bir araçtır.

Lucid Rüyada Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Tıpkı uyanık bilincinizde olduğunuz gibi bir bilinçte olduğunuzu anlarsınız. Aynı anda o bilinç size rüyada olduğunuz bilgisini verir. İki farkındalık aynı anda oluşmuş gibidir ama yine de bilincinizin açık olduğunu hissetmeniz ilk gerçekleşen farkındalıktır. Nanosaniyeler farkıyla rüyada olduğunuzu anlarsınız. Çünkü tıpkı efsane rüya filmi İnception’da olduğu gibi “ ben buraya nerden geldim” sorusunu sormuşsunuzdur kendinize. Ben buraya nasıl geldim sorusunu sorduğunuz anda etrafınızda gelişen bir akış olduğunu da zaten çoktan anlamışsınızdır. O akışın rüya olduğunu anladığınızda yapmanız gereken önemli bir şey vardır ki o da akışa müdahale etmeden farkındalığınızın iyice oturmasını beklemektir. O sırada rüyanızın nerede geçtiğini iyice kavramaya çalışmalısınız. Bulunduğunuz ortamı bozmadan yavaşça rüyanızdaki mekanı, kişileri, olayları, duyguları ve eylemleri yıldırım hızıyla taramalısınız. En önemlisi de sakin olmalısınız, aşırı coşku ya da korku sizi o rüyadan koparabilir.

Bu sırada gerçekleşen şey oldukça ilginçtir, çünkü gördüğünüz rüyanın içindeki “siz” olduğunuzu bilmenize rağmen, dünya bilincinizin de hafızasına sahipsinizdir. İki ayrı “ben” farkındalığı içinde olursunuz, çünkü rüya gerçekliğinin bilgileri sizin uyanık dünyanızın gerçekliğinden farklıdır. İki paralel gerçeklikte birden duran ve kendini “tek” sanan iki kişisiniz o anda. Bunu keşfetmek ve hissetmek büyülüdür. Bu büyüyü bozmadan rüyaya devam etmelisiniz. Rüyanın içinde birinci gerçekliğinize ait kişiler bulunabilir, ama dikkat ederseniz, onlar da farklıdırlar. Örneğin oğlunuzu gördüğünüz Lucid bir rüya içindeki oğlunuz hafızanızdaki oğlunuzdan değişik bir konumda, durumda olabilir. Onun sizin oğlunuz olduğunu hisseder, bilirsiniz, ama yine de o uyanık dünyanızdaki kişi değildir adeta. Hissettiğiniz tam olarak şudur; siz yaşadığınız dünyadan alınıp güm diye bambaşka bir dünyanın içine bırakılıvermişsinizdir. Panik yok, rüyaya devam… Rüyanın içinde bu durumu etrafınızdakiler çaktırmamalısınız, yoksa rüyanız bozulabilir. Bilincinizi hissetmeye devam etmelisiniz. İlk deneyimlerde rüyadaki bilinciniz çok çabuk kayabilir ve rüya bozulabilir. O rüya bir birleşim noktası ve koordinattır ve orada tutunmaya devam etmeye niyetli olmalısınız. Zira Lucid rüyalar kesinlikle mesaj verirler size.

Rüyaya devam etmeyi başarırsanız, karar verebilme kapasiteniz olduğunu fark edersiniz. Bunu farkettiğinizde rüyayı bozmayacak küçük eylemler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin bakışlarınızla etrafı taramak, herhangi bir şekilde konuşmaya bilinçli olarak katılmak, küçük hareketler yapmak gibi… Unutmayın bu sırada keskin büyük eylemlerden kaçınmalısınız. Hemen hafızanızı taramaya devam ederek, niçin orada olduğunuzu, oranın neresi olabileceğini anlamaya çalışın. Yani uyanık bilincinizin hafızasına zaten sahip iken o rüya gerçekliğinin hafızasına soru sormalısınız. Unutmayın iki ayrı gerçeklikteki iki ayrı bilinçsiniz aslında o sırada. Örneğin rüyadaki oğlunuzun özellikleri neler, görüntüsü aynı mı, sizinle orada ne yapıyor gibi sorularla o gerçekliğe ait hafızanızı canlandırmalısınız. Sorularınızı sorduktan sonra durum ve konum hakkında yorumlar yapmaya başladığınızı farkedersiniz.

Sonraki aşama, Lucid Rüyayı artık istediğiniz gibi sizin yönetebilir hale geldiğiniz üstatlık aşamasıdır. Rüyayı ve içindeki eylemleri, kişileri yönlendirebilir durumda olursunuz. Bilinciniz artık konsantrasyonu tam sağlamış, bulunduğu rüya konumuna rahatça yerleşmiş, iki gerçeklik arasında rahatça bilgi alışverişi ve yorumlar yapabilir duruma gelmiştir. Hatta içinde bulunduğunuz rüya için uyandığınızda nasıl yorum yapacağınızı bile düşünebilirsiniz. Bu kısım çok eğlencelidir, çünkü iki ayrı gerçekliği birbirine rahatça köprülüyor, iki ayrı bilincinizi aynı anda kullanabiliyor olmak keyif verir.

Tüm bu aşamaları tek bir kerede aynı rüyada yapamayabilirsiniz. Ama şansınız ve erkiniz varsa bir rüyada bile mümkündür.

Lucid Rüya deneyimleri çok farklılık gösterir, yaşadığınız gerçekliğe hiç benzemeyen ortamlarda ve boyutlarda da bilincinizin uyanık olduğu rüyalar vardır. Sizin bu gerçeklikteki siz olmadığınız, bambaşka bedende. bambaşka kişi olduğunuz, dünya olmadığından emin olduğunuz, hatta insan olmadığınız ve sıra dışı bilgilerin içinde olduğunuz lucid rüya deneyimleriniz olabilir.

Kadim bilgiler, Lucid rüyaların sizin gerçekte ve bütünüyle kim olduğunuz bilgisini size verebilecek tek kaynak olduğunu söyler. İşte sıra dışı Lucid deneyimleriniz o kaynağa girebildiğiniz anlardır ve enderdir. Çok da fazla paylaşılamazlar, dünyasal mantığa pek uymazlar çünkü. Ama bu tür rüyayı gördüğünüzde, rüya içinde olan kişinin siz olduğunuzu ve bilincinizin tamamen açık ve uyanık olduğunuzu tam ve net olarak bilirsiniz.

Lucid Rüya Görmek İçin Neler Yapılabilir?

Lucid Rüya görmeyi kafanıza ciddi taktıysanız niyetiniz oluşmuş demektir. Aslında niyetiniz sağlam ise hiç bir yönteme ihtiyacınız yoktur. Gece uykuya geçmeden önce niyetinizi hatırlayın ve huzurla uykuya doğru yola çıkın, yeter…

Yine de yapılacaklar listesine bir şeyler koymak gerekirse, Mutlaka bir rüya defteriniz olsun. Tarihli olarak kayıt tutun. Rüya için beş ögeyi mutlaka belirtin.

1- Mekan, yer, çerçeve
2- Kişiler, canlılar
3- Duygular, hissedişler
4- Nesneler, eşyalar
5- Eylemler

Bu ögeleri kısa notlar halinde yazmanız bile rüyanın hikayesini size hatırlatır. Rüya sırasında uyandığınızda not almayı sabaha bırakmayın, yazın. Kalkmaya tembellik ediyorsanız, teknolojiyi kullanın, cep telefonunuza sesli anlatarak kayıt edin.

Uykuya dalmadan önce gevşemeyi ve uykuya doğru yavaş yavaş gitmeyi öğrenin. Uykudan önceki o kaygan platform alanında bir ileri bir geri bilincinizi çekerek alıştırma yapın. Nefesinizin farkında olun, nefesinizi izlemeyi öğrenin. Bedeninizin farkında olun, tüm bedeninizi bilincinizle nokta nokta gezinin ve kasın, gevşetin.

Sık sık rüyada uyanmaya niyet ettiğinizi kendi kendinize tekrar edin. Hatta kendi sesinizle doldurduğunuz bir komutu uyku sırasında dinlemeyi deneyin.Kendi adınızı söyleyerek “….. uyan” diyen yumuşak bir sesleniş hazırlayabilirsiniz.

Rüyada uyanmasanız bile gördüğünüz rüyaları önemseyin, üzerlerinde düşünün, analiz etmeye çalışın, mesajlarını çözmeye çalışın. Bir de rüyalarınızı ve bu konudaki gelişmeleri hemen herkesle paylaşmayın, bir süre kendinize saklayın, bu konuda sessiz ve heyecansız olun. Kendi kendinizle bir sırrınız olsun bu konu. Çünkü rüya gerçekliğiniz sadece size aittir ve oraya tek başınıza gireceksiniz.

Çok uykusuz ve yorgun olduğunuz yaşam temposunda bu çalışmalara girmeyin. Uykunuzu yeterli almıyorsanız Lucid rüya deneyim şansınız azalır. REM sırasında yaşandığı için her gece en az dört Rem yaşayacak uyku düzeniniz olması işi kolaylaştırır. Her uyku siklusu ortalama 90 dakikadır ve REM’ e geçiş anı her siklusta farklıdır.

Ara sıra gündüz uykuları deneyimlemeye çalışın, pek çok kişi gündüz uykusunda çok daha rahat Lucid deneyimi yaşar.

Lucid rüyaları başardıysanız, öğrenmek istediğiniz her türlü konuda uykuya yatmadan önce komut verin, mutlaka cevap alacaksınız. Bu aşama bilgi alışverişi ve dünya dışı alanda eğitim alma aşamasıdır ve epeyce zengindir. Bu zenginlik hiç korkmayın sizi bu dünyadan asla koparmaz, aksine yaşamınızın kolaylaşmasını sağlar ve mutluluğunuza katkı sunar. Dünya bilincinizde sizi üzen, kasan, yoran, kahreden pek çok şeye artık gülerek geçtiğinizi göreceksiniz. Çünkü gerçekliğin salt olarak bu dünyada yaşanmadığının çoktan farkında olacaksınız. Katı dünya bilincinizin üzerinde çok daha başka bilinç tabakalarına çıkabildiğinizi keşfetmek tanımsızdır ve sadece yaşanır.

Mutlu Lucidler 

Nesrin Dabağlar

İletişim: 0539 5092313

Sharing is caring!